4K video, og hvad så?

Du skal til at filme i 4K

Konklution: 
Som altid, så starter vi med konklusionen...
Du skal til at optage i 4K video hvis det er muligt for dig. Hvorfor?
Fordi standarden er ved at snige sig ind. Ikke på TV, der er der stadig meget meget lang vej. men hvem bekymrer sig om det når vi taler video til din virksomhed?

Læs med her. Find ud af hvordan dine videoer vil overleve langt længere tid end dem  der ikke tager 4K til sig. 

iPhone 6S

Apple har lige udgivet de nye iPhones. 6S og 6S plus. Ikke nok med at de endnu engang (selvfølgelig) overgår sig selv med en ny model, så er der selvfølgelig bedre kamera og bedre video. Faktisk ret meget bedre video. Alt det andet der er nyt og bedre i sådan en model vil jeg overlade til dem der har mere fokus på den slags end jeg har ;-)

De nye iPhones optager i 4K. Altså video som er 4 gange så meget som de almindelig optagelser vi typisk bruger og optager - og som stadig er standarden. 
MEN ved at optage i 4K kan du være mere kreativ, lave flottere videoer og - fremtidssikre dine videoer yderlige år frem i tiden. Hvor lang tid er aldrig til at vide. MEN det der er sikkert, er at formatet på 1920 X 1080 vil bliver erstattet med noget større.
Faktisk vil jeg godt provokere og påstå det allerede er godt i gang.  Hvor er du i det spil?

Der er stadig ikke nogen TV-stationer der understøtter 4K, men spørgsmålet er om det faktisk stadig er relevant at vente på dem? Nettets mange små tjenester har efterhånden overhalet det behov. 

Hvis vi lige skal blive i fokus der hedder video, så lad mig komme med et eksempel. 

Derfor skal du optage i 4K

Som du kan se i det illustreret billedet her over, der viser hvor meget mere video du kan optage med ,når vi taler 4K, ja så giver det så mange flere muligheder for at bruge telefonen som dit primære videokamera. 

Når vi i dag smider en video ud på de sociale medier, er standarten stadig 1080P HD eller lavere. På feks. instagram, Vine, Snapchat, Twitter osv bruger man ikke så høje opløsninger. Og det skyldes at brugerne typisk ser opslagene på deres smartphones. 
På Youtube og Vimeo bliver alle formater understøttet - og er dem der som udgangspunkt går forrest - men Youtube og Vimeo videoer  bliver også brugt både til at blive vist på alle skærmtyper. Lige fra telefonen til det helt store lærred.

Uden at dykke for meget ned i tekniske detaljer, så handler det om at du ved at optage i en meget højere opløsning, kan f.eks. zoome ind på din 4K video, uden at miste kvalitet. 

Et tænkt eksempel: Du optager et interview og har hovedpersonen lidt for langt væk på din optagelse. Hvis du i redigeringsfasen vælger at zoome ind, vil du opleve en markant dårligere kvalitet hvis du havde optaget i "et normalt format".
Havde du nu optaget i 4K video, ville du kunne zoome minimum 2 gange ind, uden at miste kvalitet. Altså du kunne komme tættere på, så længe den færdige video stadig bliver redigeret til en færdig video i formatet 1920 X 1080p. Det er den tekniske og kedelige forklaring. 

I den kreative proces svarer det til at du også kan zoome ind, så det virker som om du har 2-3 kameraer på dine optagelser.  Et langt fra, et tættere på, og det sidste der går helt tæt. Det giver rigtigt mange flere muligheder. Det er noget der for bare et år siden ville ha krævet et af de store dyre kameraer at kunne gør den slags. 

Prøv lige at se fotografen her. Han har sammenlignet iPhone 6S med sit $ 3.000,- dyre Nikon kamera. Det er klart at det store DSLR kamera stadig har en lang række fordele. Særligt på den simple funktion at du kan sætte objektiver på efter behov, og en lang række andre funktioner. Men stadig. Tjek lige de her få minutter ud. 

PS:
Kender vi ikke godt det at vi søger på nettet - og søgeresultatet kommer frem med relevant videoindhold. Der kommer flere resultater frem, og du fravælger dem med de ældste formater. Hos google har de stadig en fornem plads, da et af deres kriterier også er historikken. Altså hvor lang tid har den ligget der. 
Sådan er det bare. Vi vil se på noget der opdateret, noget der også er pænt og lyder godt. Det er ikke altafgørende, men det fremhæver videoen. 

Google har kæmpe betydning for de resultater der kommer frem. det er bestemt ikke altid det mest relevante resultatet der kommer frem til dig. 
For ikke så mange måneder siden ændrede Google algoritme så sider der ikke var mobilvenlige ikke blev fremhævet som før. Det kan jo være en katastrofe hvis man har bygget sin virksomhed på søgeresulater fra Google. Forestil dig at Google med et knips sagde at nu vil de fremhæve videoer der er lavet i HD i første omgang. Og næste trin ville være de videoer der er skudt i 4K... Tror du der er mange der fik travlt med at få lavet nye videoer til deres webshop, webistes osv. Tænk over det. 

Til alt held kan man i dag lave videoer selv. Det er relativt nemt at komme i gang. På videokursus.com lærer vi virksomhederne selv at lave video. Og det foregår med... telefonen. Fordi det er hurtigt, effektivt og gratis - hvis du har en mobiltelefon.